REPORTÁŽ Z ŠACHU 3 (23/24)

TAK BLÍZKO K VÝHŘE…

Termín zápasu v den před státním svátkem mi přišel problematický, byli jsme však hosty a přijali jsme jej, nikoli bez obav o složení týmu. Jaké však bylo mé překvapení, když mi účast odkývala celá základní sestava! To nebývá zvykem, snad to ani jako kapitán nepamatuji. Problém se ukázal jinde. Týmy Lokomotivy a našeho soupeře ŠK 64 dostaly „hodinovou výpověď“ z Moravské zemské knihovny – naštěstí na poslední chvíli vyšla vstříc škola Montessori ve Starém Lískovci. Hráči domácích i hostů sice bloudili setmělým a ucpaným Brnem, nakonec však všichni hrací místnost našli – byť zejména naši borci se zpožděním, které se také promítlo do jejich času ke hře… Nedalo se nic dělat, pravidla je třeba ctít.

Sestavy:
1. Lukáš František (1947) – Pochylý Bronislav (1881)
2. Burýšek Petr (1734) – Rösner Tomáš (1921)
3. Krejčí Petr (1878) – Vrzal Tomáš (1717)
4. Rotnágl Pavel (0) – Dorazil Tomáš (1666)
5. Platovský Jiří (1729) – Hakl Jaroslav (1531)
6. Všetečka Milan (1687) – Režný František (1499)
7. Bezdíček Miloš (1632) – Gilg Jindřich (1363)

Elově rozmanitá skladba soupeřů dávala tušit zajímavý boj, náš soupeř patří v soutěži k tradičně nejlepším družstvům, na nás však nevyrukoval s tou nejsilnější sestavou a my jsme se to chystali využít, byť nás na druhou stranu trochu handicapovaly pozdější příjezdy, a také nevýhoda barev figur (3x bílé, 4x černé). Není bez zajímavosti, že se trio Tomášů na 2. až 4. desce utkalo se dvěma Petry, můj soupeř tuto raritu trochu pokazil, neboť jeho křestní jméno bylo jen těsně vedle – Pavel.

Dvě remízy na úvod
Tomášovi Rösnerovi se na druhé šachovnici nelíbila jeho bílá pozice, a tak raději remizoval, zřejmě i vzhledem k jasně horšímu času. Franta Režný mi ze 6. desky také brzy nahlásil plichtu – takže stav je vyrovnaný 1:1.

Jindra stojí na prohru, Jarda remízu odmítá
Ze sedmé šachovnice bohužel špatná zpráva, Jindra Gilg někde nechal figuru, a přestože se nevzdává a bojuje, je to zřejmě marné. Jarda Hakl naopak na pětce stojí černými aktivně a s lepším časem, remíza mu tak přijde jako zahozená šance a nebere ji. (Na konci zápasu si to pak bude ještě hodně vyčítat.) Na jedničku dobře nevidím, ale zdá se mi, že Broněk Pochylý má o pěšce méně a musí se černými přesně bránit. Na trojce se hraje vyrovnaná bitva, náš Tomáš Vrzal krásně dokázal srovnat časový handicap a je to naopak jeho bílý soupeř, který bude mít nakonec s hodinami problém.

Popis mojí partie
Byl jsem plně zaujat hrou na své čtvrté šachovnici, a proto můžu podrobněji popsat právě jen tuto partii. (Odpusťte tu sebestřednost.) Můj soupeř zatím na své první elo z vážných partií čeká, zaznamenal však již některé povedené výsledky v loňské i letošní sezoně. Přesto jsem byl v duelu zřejmě favoritem. Takovou situaci moc neznám, takže jsme nevěděl, co přesně čekat. Soupeři s elovou nulou totiž bývají někdy dost zrádní. Zahájení jsme oba zahráli solidně, byť můj oponent postavil variantu, která mi úplně nekonvenuje. Ve střední hře se mi postupně začalo dařit svého černého protivníka přehrávat, až trochu ztratil nervy, provedl riskantní výpad g pěšcem a moje následné matové hrozby byl nucen eliminovat pouze výměnou dam, která mi v důsledku přinesla klíčový materiální (jeden pik), ale především poziční zisk. Možná jsem to někde mohl vyhrát rychleji, ale rozhodl jsem se pro kontrolovanou výhru s neustálým zlepšováním pozice. Bylo to dlouhé, ale účinné.

Vedeme a máme mečbol
Chvíli přede mnou vyhrává na trojce Tomáš Vrzal, který přivedl soupeře do časovky a tam využil jeho chyby. Gratulace a dík našemu hostujícímu hráči! Jindra sice na sedmičce opravdu prohrává, ale Broněk se ve věžovce výborně ubrání (pěšec navíc se proměnit nedá). Takže v součtu výsledků už vedeme 3,5:2,5 a jako poslední dohrává tradičně Jarda.

Zápasová remíza jako výsledný rezultát
Jarda v koncovce stejnopolných střelců na výhru určitě nestojí, ale jak se shodujeme s Broňkem, remízu by udržet mohl. Pan Platovský ji v této situaci samozřejmě nepřijímá, musí hrát na výhru. Koncovka je to těžká a spojení pěšci bílého v ní bohužel pro nás nakonec slaví úspěch. Škoda přeškoda, bylo to blízko… Zápasová remíza s favoritem je jistě dobrá, dnes však visela ve vzduchu i velká výhra. Jarda mě veze autem na noční spoj do Vyškova a vyčítá si nepřijatou remízu. Bylo to však ještě za stavu 1:1 a kdo mohl tušit, že by právě toto byl ten zlatý půlbodík. Jsou to prostě týmové šachy v té nejklasičtější podobě…

Děkuji všem spoluhráčům za účast a výkony, další duel sehrajeme na domácí půdě s Lokomotivou F dne 30. 11. 2023 v 18 hodin.

Své čtenáře zdraví šachový kapitán Tomáš Dorazil.