REPORTÁŽ Z ŠACHU 6

5. kolo, 14. 12. 2022
DURAS D – DM Klášterského B

Ahoj spoluhráči,
vím, že šachů bylo v posledních týdnech „neúrekom“, sám jsem měl velké obavy, jak to zvládneme se sestavou. Kapitán týmu hraje totiž vždycky dva zápasy. Ten první je (samozřejmě s trochou nadsázky) při skládání sestavy s vlastními hráči, ten druhý pak za šachovnicí proti jednomu ze soupeřů. 

Jen těsná prohra v oslabené sestavě

Když jsem se v pondělí  definitivně dozvěděl, že nenastoupí Broněk a věděl jsem, že nemůžu počítat s ani s Jindrou, ani s Radkem Šimčíkem a z náhradníků ani s Adélkou V., bylo mi dost úzko. Naštěstí mě v základní čtyřce kmenových hráčů podpořili Jarda, Ivan a Vojta a mohl jsem začít povolávat hosty. Uzdravil se František, obětavě byla připravena dvojice Radek S. a Heřman H. ze Znojma, mohl nakonec i Tomáš Vrzal, ale jako čtvrtý host už  prostě nastoupit nemůže. Pro info: Kdyby nás bylo jen 6, mohli by hrát hosté jen 2 – platí prostě vždy podpoloviční menšina.

Sestavy:

1. Moulis (1893) – Dorazil (1654)
2. Tomíška (1852) – Hakl (1488)
3. Hyrš (1805) – Režný (1513)
4. Fojt L. (1775) – Holzer (1276)
5. Zdražil (1541) – Skoumal (1287)
6. Fojt O. (1164) – Fiker (0)
7. neobsazeno – Fiala (1466)

Soupeř na nás sice vyrukoval v šesti, ale i tak byl jasným favoritem zápasu. Jeho elová převaha byla až drtivá. Obával jsem se, aby kontumační výhra ze 7. šachovnice nebyla jediným bodovým příspěvkem. Ale každopádně, z výkopu vedeme 1:0, a to díky Vojtovi, který přijel, viděl a zabodoval…

1. šachovnice
Moje jasná prohra

Nejsem určitě výkonnostně natolik vysoko, abych mohl hrávat pravidelně 1. desku, i když jsem si to tam už vyzkoušel (vždycky jsem prohrál). Nejblíž bodům jsem byl v zápasu právě s panem Moulisem, ale to bylo loni. Ten letošní jsem hrál opět černými. V zahájení jsem zkusil ne úplně korektní, v podstatě gambitovou variantu, soupeř mi však na špek neskočil a pěknou obětní kombinací mě dokonale vyškolil. Prohra mě samozřejmě netěší, ale popravdě řečeno, moc jsem si před zápasem nevěřil a podle toho to taky dopadlo. Srovnáno 1:1. 

6. šachovnice
Kdo neviděl, neuvěří…

Ivan, hrající za bílé a naladěný poslední výhrou, nastoupil na soupeře hodně ostře, získal si brzy materiální převahu. Jeho protivník, mladý Ondra Fojt, od začátku pošilhává po remíze, tlačí jej totiž školní povinnosti. Zkouší útok na krále a ejhle,  najednou stojí na matovou výhru! Ivan byl totiž v obraně dost nepozorný. Černý dělá střelcem vítězný odtah a z jeho úst zazní neuvěřitelné: „Nabízím remízu.“ Ivan ji rozpačitě vezme, je si dobře vědom, že je prohraný. Soupeř svůj krok odůvodnil tvrzením, že byl tak posedlý remízou a hledal věčný šach, že jasnou výhru neviděl, a  když „věčnák“ prostě nebyl k mání, zkusil to nabídkou. I takové věci můžou přinášet šachy. Stav je 1,5:1,5.

3. a 5. šachovnice
Porážky černými po boji

Bílé figury byly v utkání prostě dominantní. Radek na 5. sice vzdoroval černými panu Zdražilovi časově déle, ale jeho pozice nebyla nejpevnější. Soupeř trpělivě zvyšoval převahu a zaslouženě vyhrál. 

František na 3. hrál daleko přesněji a nadějněji, jeho soupeř (pan Hyrš) je ale zkušený mazák, vyčíhal si příležitost a získal krajního pika a byť se černý tak snadno nevzdal, otěže zápasu už bílý z rukou nepustil. Franta to měl těžké, na 3. desce nastoupil proti 1800 a ještě černými… Prohráváme 3,5:1,5.

2. a 4. šachovnice
Sahali jsme po bodu, ale nedosáhli…

Bílé figury na sudých deskách patří hostům a my jsme tady šanci cítili. Jarda na 2. nastoupil poprvé a hrál velmi dobře. Soupeř (pan Tomíška) se nenechal zahanbit, a tak byl k vidění vyrovnaný boj s oboustrannými šancemi. Jardovou devízou je aktivnější pozice, černý má zase dva střelce proti S+J. Nabízí Jardovi remis a proměňuje tak mečbol. Nevyčítám Jardovi, že ji přijal. Znamená to sice zápasovou porážku, ale pro něj je to určitě úspěch – plichta s hráčem 1850 na 2. šachovnici! 

Nejhezčí partii dne pak sehrál určitě Heřman proti zkušenému panu Fojtovi na 4. Své bílé figury nádherně rozehrál, dámu a střelce postavil do pověstné útočné baterie a bylo jen otázkou času, kdy spustí velkou kanonádu. Černý se brání vynalézavě, ale proti obětní kombinaci je už bezbranný, jeho dáma je uvězněna a poroučí se ze šachovnice. Pan Fojt to ještě chvíli zkouší dvěma věžkami proti D+S, ale protože i pěšci bílého jsou lépe rozehraní, je jasné, že bílý brzy vyhraje. Gratulace Heřmanovi, perfektní výkon! Upravuje tak celkové skóre na 4:3 pro DURAS.

Zápas jsme tedy prohráli tím nejtěsnějším rozdílem. Pravda, jeden bod jsme získali kontumací, jednu půlku v podstatě omylem, ale já měl obavy z debaklu a ten se rozhodně tedy nekonal. 

Končí kalendářní rok, ne však ten šachový! Po Silvestru nás čekají ještě 3 utkání. Najdeme v nich ještě nějaké zápasové body? To ukáže budoucnost. Současnost nám ukazuje, že když poskládáme dobrou sestavu, můžeme porazit každého!  Nikdy bych nevěřil, že to bude i skutečností…

Děkuju všem za ochotu nastoupit, za bojovnou hru, nečekané úspěchy a přeji v novém šachovém roce: Ať se všem daří a ať nás hra baví!

Tomáš Dorazil, kapitán