REPORTÁŽ Z ŠACHU 5

Předehrávka 9. kola, 8. 12. 2022
DM Klášterského A – DM Klášterského B

Ahoj spoluhráči,
dnešní reportáž bude z předehrávky 9. kola.

Naše áčko jsme potrápili aneb Tato prohra nebolí

Derby duel se musel kvůli objektivitě soutěže předehrát do konce roku. Do utkání jsme nastupovali bez větších ambicí, od našich spoluhráčů jsme většinou dostávali „kotel“ a každá získaná půlka byla malým vítězstvím. V sestavě nám chyběli oproti předešlým zápasům Tomáš Vrzal, Radek Šimčík, Franta Režný i Jindra Gilg. Před utkáním mě to nemrzelo, byl jsem rád, že příležitost dostane taky „lavička“. Po zveřejnění notně oslabené sestavy našeho áčka jsem si  pravda trochu povzdechl, že nastoupit tak v plné síle….

Sestavy:

1. Petlan I. (1972) – Pochylý B. (1861)
2. Herec J. (1965) – Dorazil T. (1654)
3. Slámečka K. (1800) – Hakl J. (1488)
4. Korytár Š. (1494) – Holzer H. (1276)
5. Ribarič M. (0) – Skoumal R. (1287)
6. Zouhar P. (1244) – Fiker I. (0)
7. Nezbeda M. (0) – Fiala V. (1466) 

Předpoklady se ovšem ukázaly jako liché, měli jsme být vepředu válcováni silou ELA našich soupeřů, což se rozhodně nijak výrazně neprojevilo. A naše „lavička“ rozhodně nedala nic zadarmo, naopak. Ale popořádku.

1. šachovnice
Broněk je ve formě!

Náš elitní šachista vyhrává, boduje naplno. Černými figurami brzy vyrovnává hru a stále vylepšuje své postavení. Jeho obavy, že koncovku nezvládne a zase to  jen zplichtí, jsou zbytečné. Byť překonat bílého kapitána soupeřů Ivana Petlana není žádná maličkost a stojí to krev, pot a slzy, podaří se to. Sleduji dosti detailně jeho koncovku a lépe to snad zahrát prostě nejde… Gratulace, tohleto je úspěch (Ivan mi jistě promine, že jsem tentokrát  více držel palce svému spoluhráči.).

2 .šachovnice
Remíza z mé únavy

Můj soupeř má ELO o více než 300 bodů výše. Já se necítím v kondici, nejraději bych byl jen divákem a reportérem, cítím, že čtyřhodinový duel bych prostě neustál. Pomáhá mi kromě bílých figur drobná znalost soupeře, on si není jist svým obvyklým zahájením za černé, chce mě překvapit, a tak zkouší něco jiného. Na švestkách mě nenachytá, i na toto zahájení mám solidní hru. Pouštím se do útoku, součástí kombinace jsou výměny, dámy mizí ze šachovnice, ale iniciativu mám určitě já. Přichází rychlá nabídka remízy od mého soka. Přijímám, jak jinak? Vidím tam sice jisté útočné možnosti, ale únava opravdu tentokrát udělá své.

3. šachovnice
Příliš těžké sousto pro Jardu

S Karlem Slámečkou jsem sám hrál dvakrát a dvakrát prohrál.  Zahájení za bílé, které Karel hrává, nechci v článku prozrazovat, ale je to za mě trochu šachový bizár. Jenomže asi účinný, protože když mé oči zabloudí na 3.desku, je Jarda už zkraje bez figury, a to se otáčí těžko, zvlášť proti tak skvělému borci, jako je Karel. Prohra bolí vždycky, tato snad tolik ne.

4. šachovnice
Heřmanův boj do poslední chvíle

Urputný zápas, který vrcholí v koncovce V + S kontra V+ J. Chvíli se zdá, že bílý (náš Heřman) by mohl mít navrch, zdání však klame. Černý Štefan Korytár hraje dobře a koncovku dostává pod kontrolu, pik navíc a je hotovo. Zadarmo to ale nedostane, Heřman vzdoruje a vzdoruje, sám bych už asi hodil ručník do ringu, on ne. Ale tak to má být, sláva vítězům a čest poraženým tady platí určitě, je to prohra se ctí.

5. šachovnice
Radek se bodů nedočkal

Zápas vidím od chvíle, kdy černému Radkovi doslova hoří královské křídlo a byť materiální převaha bílého je téměř neznatelná (pik navíc je kompenzován dvojpěšcem), ta poziční je určitě klíčovější. Pro nějaký taktický obrat tam není dost prostoru. Končí to porážkou černého, chyba nastala asi už někde v přechodu do střední hry (to ale trochu hádám z ruky).

6. šachovnice
První historická výhra Ivana Fikera

A má z ní nefalšovanou klukovskou radost! A já s ním. Okomentovat mohu jen dámskou koncovku, Ivan bílými stojí lépe, je aktivnější a soupeře pěkně zmáčkne. Zasloužená jednička pro našeho náhradníka. Že by si říkal o další příležitost v sestavě? Toto je povzbuzení a poučení, že přinášet body můžeme  týmu všichni. Velká gratulace!

7. šachovnice
Vojta riskuje a nevychází to

 Bílý soupeř Vojty je čerstvým nováčkem  v dresu našeho áčka, ale šachy tedy rozhodně umí. Vidím vyrovnaný boj s oboustrannými šancemi, Vojta v jednu chvíli asi trošku ztratí trpělivost a vyšle královského g pika na zteč. Tento risk ziskem není. Bílé figurky mají dobrou souhru a ty černé začínají padat. Nedá se nic dělat, tady pšenka nepokvete. Výhra bílého je bohužel logickým vyústěním matche.

Náš soupeř vyhrává zápas 4,5:2,5.

Šance  na další senzační bodový zisk však určitě byla, zejména na čtvrté a sedmé desce nebyly zápasy vůbec jasné a mohly dopadnout klidně naopak. No s jídlem prostě roste chuť, proč bychom to nemohli zkusit v dalším kole na DURASU?

Pozor, poprvé jedeme  opravdu ven a je to ve středu 14. 12. v neortodoxní čas v 17:45Adresa je Sokolovna Řečkovice, Vážného 19.

Zdraví (lehce nemocný) kapitán Tomáš Dorazil