REPORTÁŽ Z ŠACHU 3

3. kolo, 24. 11. 2022
Lokomotiva G – DM Klášterského B

Ahoj spoluhráči,
dnešní reportáž bude 3. kola.

Na vítězné vlně?

Teprve před zápasem jsem si uvědomil, že jsme nastoupili ve stejném složení, v jakém jsme před 3 týdny senzačně zdolali Vojenskou akademii. Že by na té zásadě „Nikdy neměň vítěznou sestavu“ něco bylo?

Jediné, co jsme změnit museli, byly bílé a černé figurky – hráli jsme sice v domácím prostředí, ale jako hosté, takže 4x bílé měl tentokrát náš soupeř z Lokomotivy G.

Jak se nastoupilo?

1. Lička (1853) – Pochylý (1861)
2. Škaroupka (1817) – Dorazil (1654)
3. Martišek (1782) – Vrzal (1706)
4. Hála (1437) – Hakl (1488)
5. Polívka (1450) – Režný (1513)
6. Fajnor (0) – Gilg (1355)
7. Carbonai (0) – Fiala (1466)

Podle ELA se tedy měl  odehrát vyrovnaný duel. Nuly na zadních deskách jsou hodně zkreslující. O síle soupeře to často vůbec nevypovídá. Přesto jsem věřil, že jsme tentokrát vzadu na tom lépe my, mírně i uprostřed, soupeř měl bodovat hlavně na 2. a 3. desce a jednička byla v podstatě fifty fifty, ale černými hrál náš Broněk. Neříkal jsem to nahlas, ale věřil jsem, že by to mohlo vyjít i na zápasovou výhru nebo remízu.

Prohrává na 6. Jindra

Posledně nás Jindra nastartoval do vedení, tentokrát to dopadlo opačně. Přitom vůbec nemuselo! Bílý získal materiální převahu, výborně… Nepozorností však při velké výměně ztratil vše, materiál, pozici i bezpečné postavení krále. Škoda, přeškoda, prohráváme 1:0.

František na 5. remizuje

Frantovu partii bohužel vůbec reportovat nemůžu, neb jsem ji vůbec neviděl, jediné, co o ní vím, že měl černé, takže asi dobrá půlka. Stav je 1,5:0,5 pro soupeře.

Kapitánská remíza na 2.

Jako kapitán jsem hrál letos potřetí proti kapitánovi soupeře, že by úděl druhé desky? Bílými jsem se postavil dost dobře, nenašel jsem však nejlepší pokračování, byť oběť střelce za dva piky by zřejmě k výhře vedla. Já to bohužel uviděl až o tah později, a to by už nevycházelo. Byl jsem na sebe za to hodně naštvaný, obešel jsem tedy ostatní desky a uviděl, že stojíme mírně lépe a Jarda na 4. je v podstatě vyhraný, tak jsem v zablokované pozic nabídl remis. Pan Škaroupka také obešel desky a po krátkém váhání nakonec přijal – přece jen byli v té chvíli ve vedení. Stav 2:1 pro Lokálku.

Vojta na 7. srovnává stav

Měli jsme bodovat vzadu a to se na 7. povedlo. V poměrně vyrovnaném boji černý prakticky zavleče  bílého do vazby, získává tak kvalitu a neomylně směřuje za svou druhou letošní výhrou! Bravo, je to 2:2.

Jardova 4. šachovnice nás dostává do vedení 

Duel jsem viděl až od situace, kdy měl Jarda figuru navíc, takže ve zbylém průběhu partie to byla jen otázka pozornosti a techniky. Jistě zasloužená výhra bílého. Vedeme 3:2. Jarda je skvělá posila, bodoval v každém zápasu!

A je to tady, Broněk na 1. znovu proměňuje mečbol! 

Souboj na první šachovnici je zpočátku sice ostrý a divoký, končí však ve vyrovnané a remízové pěšcovce.

Velitel bílých, pan Lička, se však zřejmě vzhledem ke stavu zápasu odhodlá k riskantní variantě a hře na výhru. Broněk je však mimořádně přesný a staví si dámu jako první a ve výhodné pozici. Šikovně likviduje bílou pěchotu a dámský tanec zvládá skvěle. Dva piky, kteří zbývají na šachovnici, nemůže bílý zastavit, jeho král je  navíc mimo bojiště. Hází ručník do ringu a my můžeme slavit, 4:2!

Na 3. Tomáš prohrává (Ach, ten čas!)

Nesmírně smolná partie na závěr. Tomáš ji hraje černými výborně, byť ztrácí kvalitu, jeho dva střelci proti V+J vypadají silní. Problémem jsou hodiny. V koncovce střelec proti jezdci má chvíli dokonce pika navíc, nabízí smír, soupeř pan Martišek je však zkušený a dobře ví, že to s časovým náskokem 40 minut může vyhrát, když se navíc pád praporku nemilosrdně blíží. Celková výhra je již naše, bílý po chybě Toma v časovce toliko koriguje na konečných 3:4.

Epilog

Po zápasu říkám Broňkovi, že si nepamatuju, že bychom 2x po sobě někdy vyhráli. Broněk se jen usměje a říká: Tome, my jsme v sezoně 2x nevyhráli nikdy…. Děkuju všem spoluhráčům za to, že to po čtvrtku 24. 11. již neplatí!

Příští match hrajeme už za týden 1. 12. proti Moravské Slavii  „doma jako domácí“. Začíná se v 18 hodin. Sestavu se pokusím vyladit co nejlépe, někteří už avizovali, že nemůžou, někteří by naopak mohli. Do konce kalendářního roku nás teď čekají šachy každý týden!

Takže chápu, že ne všichni vždy můžou být k dispozici, ale snad si to sedne, když se ta sezona takto dobře rozjela! Přátelé, v tabulce budeme po 3. kole na 3. místě!

Tomáš Dorazil, kapitán