REPORTÁŽ Z ŠACHU 4

4. kolo, 1. 12. 2022
DM Klášterského B – Moravská Slavia E

Zdravím všechny spoluhráče,
podrobnější popis partií bude tentokrát v reportáži asi chybět, byl jsem totiž plně zaujat tou svojí – prohranou.

Remíza je úspěch, ale k výhře nebylo daleko

Takto jsme nastoupili do zápasu. Kromě 1. desky mají ELO převahu naši hosté. My ovšem máme v zádech domácí prostředí  a s tím spojenou výhodu bílých figur na čtyřech šachovnicích ze sedmi.

Sestavy:

1. Pochylý (1861) – Řehůřek (1812)
2. Dorazil (1654) – Zeman (1784)
3. Vrzal (1706) – Turza (1756)
4. Šimčík (1636) – Breindl (1735)
5. Hakl (1488) – Lapúnik P. (1646)
6. Režný (1513) – Lapúnik M. (1668)
7. Fiala (1466) – Hobza (1528)

Teď zpozorněte, fatalisté – v sobotu mi jedna kamarádka vyložila karty, prý prohraju, ale zápas bude nerozhodný. Tak ksakru, proč to vůbec hrajeme, když to kdejaká vědma ví dopředu?

1. šachovnice – Broněk Pochylý: Nakukoval jsem lehce doprava, měnilo se, Broněk se jako bílý správně snažil o aktivitu, černý se bránil přesně a brzy nabídl smír. Asi jediné správné řešení.

2. šachovnice – já: Partie mi  vůbec nesedla. Soupeř se bílými postavil a čekal na mé chyby, jedna přišla – chtěl jsem obětovat pika za protiútok, který jsem myslel, že tam mám. Jeden myslel… Neměl jsem tam nic, soupeř mě v materiální převaze postupným tlakem udolal. Vyhrál zaslouženě, můj boj v obraně byl marný.

3. šachovnice – Tomáš Vrzal: Tomáš si moc přál hrát, aby nám pomohl a sliboval dát si pozor na hodiny. Svůj cíl naplnil bezezbytku. Využil nepřesnosti soupeře a byl v koncovce +3 piky. Pan Turza je dobrý hráč, proto je Tomova výhra bílými velmi cenná. Gratuluji mu k prvním bodům v našem dresu!

4. šachovnice – Radek ŠimčíkJsem moc rád, že Radek našel volné okénko pro zápas. Vím o jeho kvalitách, bohužel má na šachy málo prostoru. Měl obavy, jestli bude po tak dlouhé době platný týmu. Jak se ukázalo, zbytečně. Partii jsem uviděl až ve finálním postavení, když se mě zeptal, zda může vzít nabízenou remízu. Stál černými vyrovnaně, tak jsem mu na to kývl. Dobrá práce a dobrá půlka.

5. šachovnice – Jarda Hakl: Co zápas, to bodový příspěvek! Co na tom, že soupeři mají vyšší ELO… bodoval na trojce, na čtyřce, i teď na pětce. Nemůžu komentovat průběh , neviděl jsem vůbec nic, ale remíza, kterou utkání skončilo, je další navlečený korálek na náš týmový náhrdelník.

 6. šachovnice – František Režný: Franta hraje ode mne vždy daleko, tak nemám moc šancí jeho partie vidět. Tak snad příště. Posledně přispěl  půlkou a dneska rovnou celým bodem, a to za černé! „Juch hé“, všichni umíme vyhrávat! Frantovo vítězství nám dává šanci  i na vítězství zápasové!

7. šachovnice – Vojta Fiala: Týmové zápasy se dost často rozhodují na zadních deskách. Vojta nám tam dva předešlé vyhrál. Teď byl mečbol na něm – vedli jsme 3,5:2,5 a na 7. se dohrávalo poslední utkání. Remízka by stačila. Věžová koncovka je alfa a omega šachu, když máte o pika míň, musíte být zatraceně přesní, abyste to ubránili. Vojta nevynuceně věže vyměnil a soupeři se pika navíc nakonec povedlo prosadit. Sakra, tohle ubránit asi šlo, ale to se mi to mudruje, když se na to dívám svrchu…  Kolik takových koncovek jsem už prohrál… Nula v posledním duelu znamená  celkovou zápasovou plichtu 3,5:3,5.

Přiznám se, že jsem si  trochu úsměvně chystal titulek v hokejově-zárubovském stylu: Něco jako: „Vítej, zlatý hattricku!“

Bylo k tomu blízko, blizoučko, ale nebuďme smutní ani neskromní! Zápasová remíza je dobrá, máme sedmý bodík do tabulky, a to nečekal asi nikdo.

8. prosince, ve čtvrtek a opět v 18:00, tedy přesně za týden, nás čeká předehrávka 10. kola. Derby s naším áčkem musíme totiž kvůli zachování objektivity odehrát do konce kalendářního roku.

V tomto zápasu opravdu nic ztratit nemůžeme, ale můžeme si vyzkoušet hru proti podstatně silnějšímu soupeři a v přátelské atmosféře. A zřejmě se i mnohé naučit. (Ke kartářce raději nepůjdu…)

Za hru všem děkuje

Tomáš Dorazil, kapitán