ZÁVĚREČNÉ HODNOCENÍ ŠACHU

Naše družstvo platilo v minulých letech za největšího outsidera a otloukánka soutěže, ale již v loňském ročníku se mnozí přesvědčili, že tomu tak nebude věčně.
Sestava vypadala na papíře dokonce nejlépe v historii, a i v debatách se soupeři po zápasech jsem dokola slýchal, že jsme daleko silnější než dříve a že už nás nikdo nepodcení.
Všechno má ale svá „ale“. Prvním limitujícím faktorem je počet hostujících hráčů na soupisce. K utkání mohu nominovat vždy jen maximálně tři (při počtu sedmi šachovnic).
Druhým limitujícím faktorem je omezený čas a možnost hrát, a to u všech hráčů na soupisce. Ne, že bychom v tomto byli jediní, soupeři se jistě také potýkali s podobnými problémy. Náš kádr je však dost úzký a pokud tedy zápas vynechají přední hráči sestavy (a to ještě nikoli jednotlivě, ale hromadně), šance na úspěch se rapidně snižují.
V soubojích, kde jsme měli k dispozici hráče z čela soupisky jsme prostě dokázali zabodovat, ale když k dispozici nebyli, museli jsme se několikrát strachovat, abychom neodešli s potupným kanárem. Výkony našeho družstva tak byly velice kolísavé a značně nepředvídatelné, prostě enormně závislé na nominované sestavě.
V tabulce jsme za sebou nechali oba týmy Lokomotivy, které jsem ve vzájemných zápasech dokázali porazit, další bod jsme uloupili silnému týmu ŠK 64. V tomto utkání jsme poprvé! od roku 2015 dokázali nastoupit v čisté základní sestavě.
K těm světlejším chvilkám dále patřila určitě utkání s Univerzitou a Vojenskou akademií (3. a 1. tým celkové tabulky), která jsme prohráli jen těsně. Naopak nevydařenými byly duely s Bystrcí, Moravskou Slavií a Durasem, které jsme prohráli rozdílem třídy.

Hodnocení jednotlivých hráčů týmu

Necítím se být úplně kompetentní k tomu, abych hodnotil herní stránku jednotlivců, jako kapitán týmu však musím ocenit zejména vysoké procento účasti, a to zejména u kmenového hráče Jardy Hakla, a také Jindry Gilga a Vojty Fialy. (Svou osobní účast beru jako automatickou povinnost kapitána.) Z hostujících hráčů byl pak zdaleka nejpilnějším šachistou František Režný, kterému za to patří velký dík. Jsem velmi vděčný však i dalším hostujícím borcům, protože přinesli do týmu na jedné straně herní kvalitu, na straně druhé ochotu a spolehlivost.

Konečná tabulka soutěže Městský přebor Brno 23/24

Mohu snad prozradit, že příští rok chystáme na straně hostů další posílení, takže pevně doufám, že naše výkonnost i nadále poroste a budeme tabulkou už jen stoupat.

Sluší se jistě ocenit i náš výkonnostně lepší tým – „áčko“ skončilo v tabulce sice až na 5. příčce, ale v průběhu soutěže se drželo neustále v popředí a útočilo i na celkový triumf. Nakonec to v závěru nevyšlo, ale jistě není všem dnům a ročníkům konec. „Béčko“ se začíná herně dotahovat a kdoví, zda v příštím roce nebudeme nakonec usilovat o přední příčky společně.

Závěrečné poděkování patří všem borcům a borkyním na soupisce, pevně věřím, že budou moci být mými spoluhráči a spoluhráčkami i v příští sezoně.

šachový kapitán Tomáš Dorazil