REPORTÁŽ Z ŠACHU 10 (23/24)

VOJTA ODVRÁTIL POTUPNOU PROHRU

K předposlednímu kolu jsme zajížděli do „daleké“ Bystrce. Měl jsme hlášeny absence od několika hráčů, a tak situaci zachraňovalo jak znojemské trio hostů, tak i narychlo povolaná náhradnice Adéla Václavová a v neposlední řadě i Jarda Hakl, který, sotva se vyhrabal z virózy, už musel 2,5 hod. před výkopem nahrazovat na poslední chvíli odhlášeného lídra týmu Broňka Pochylého. Sice se nám podařilo alespoň obsadit všechny šachovnice, ale pohled na robustní elovou převahu našich soupeřů jen dokresloval dost zoufalou situaci. Nezbývalo nám, než bojovat ze všech sil, abychom si neodvezli potupného kanára.

Sestavy:

1. Řehůřek Lukáš (2070) – Dorazil Tomáš (1666)
2. Přibyl René (1919) – Hakl Jaroslav (1531)
3. Alexandr Petr (1702) – Fiala Vojtěch (1467)
4. Petruška Miroslav (1828) – Holzer Heřman (1328)
5. Pelikán Jaromír (1760) – Skoumal Radek (1262)
6. Sapák Radoslav (1617) – Václavová Adéla (1199)
7. Glacner Karel (1587) – Čapoun Michal (0)

1. šachovnice: Marný boj v obraně
Byl jsem nachystán (Tomáš Dorazil) na hru na 2. desce bílými, dokonce jsem si dělal přípravu na několik pravděpodobných soupeřů. To vše přišlo totálně vniveč. Musel jsem na jedničku a za černé. Nebál jsem se bojovat o vyrovnání a hrát aktivně, soupeř však mé záměry dokonale přečetl a pacifikoval. I když to nedostal zadarmo, vyhrál určitě zaslouženě, když dokázal výborně násobit všechny drobné výhody. Na takto silné soupeře mé herní kvality opravdu nestačí.

2. šachovnice: Náš hráč se držel dlouho
Jarda Hakl stál bílými figurami zpočátku dosti dobře, poté však dle mého názoru trochu uspěchal útok a jeho postouplý centrální pěšec se nutně musel dříve či později stát kořistí černých figur. Hra s pěšcem méně byla těžká, zvlášť, když na šachovnici zůstali stejnopolní střelci. Brzy padl další pěšec, a to již nutně směřovalo k výhře černého, byť samotný závěr již okomentovat nemohu.

3. šachovnice: Vojtova záchranná brzda
Partie na třetí desce byla bojovná a vyrovnaná, Vojta se černými nejenže ubránil, ale přes zdvojené soupeřovy piky v centru dokonce dosáhl lehké výhody. Proměnit svého volného pěšce na c sloupci by však při přesné soupeřově obraně ve věžovce zřejmě nedokázal, a tak se do výsledků zapisuje zasloužená remíza. Zaplaťpánbů za ni!

4. šachovnice: Pěkná partie, i když s porážkou
Heřman nastoupil za náš tým letos poprvé a dlouho dlouho se zdálo, že si odnese nějaké body. Stál určitě lépe, po výměně dam pak minimálně na remízu. Proč jí nakonec nedosáhl, popsat nemohu, že je to však škoda, to je jistá věc. Výkon našeho hostujícího hráče byl však i tak velmi dobrý, zápas na stranu černého soupeře zřejmě překlopila větší herní zkušenost ve věžových koncovkách.

5. šachovnice: Radek neuhlídal dvojúder
Úvod a zápletky střední hry jsem neviděl, partii jsem mohl sledovat až od situace, kdy za rovnovážného materiálního stavu přišel klasický dvojúder dámou na dva pěšce. Radkovi (hrál černými) se z této šlamastiky nepodařilo dostat ani výměnou královen, a tak pěšci padli rovnou dva. Výsledek partie byl již zřejmý, tudíž černému (přišel i o figuru) nezbylo, než se vzdát.

6. šachovnice: Jediná žena za šachovnicí nebodovala
Adélka po dlouhé době přikrášlila naši sestavu a měla možnost porvat se o nějaké body na 6. šachovnici bílými figurami. Měl jsem možnost vidět pouze první část duelu a mohu konstatovat, že naše hráčka se postavila velmi dobře. Kde se to nakonec překlopilo, nevím, ale její soupeř ji po svém vítězném konci odmítl propustit od stolu a dlouze a hlasitě jí vysvětloval, jak to měla zahrát. Tak snad to Aďa využije příště.

7. šachovnice: Michal to prohrál již v zahájení
Pan Glacner, který se bílými postavil našemu Michalovi je v celém šachovém Brně pověstný svými průpovídkami. Jestli jsou opravdu tak vtipné, to ať posoudí někdo jiný, šachy však hrát tento zkušený borec nezapomněl. Dokázal to tím, že dostal černého na lopatky už v zahájení, které prohlásil za geniální. No nevím, hlavní roli zřejmě sehrála spíše Michalova chyba. Takže ani na 7. desce jsme se bodů nedočkali.

Domácí vyhráli 6,5:0,5.

Na tento celkový výsledek není z naší strany zrovna pěkný pohled, byť příčiny jsem popsal dost podrobně výše. Jediná Vojtova půlka nás zachránila od kanára. Se stejným soupeřem jsme loni prohráli stejným skóre. Můžeme bojovat, jak chceme, ale herní kvalita prostě nahradit nejde. Chuť si můžeme spravit v posledním kole, kdy nás 21. 3. v 18 hodin čeká na domácí půdě tým Durasu D.

Své čtenáře zdraví šachový kapitán Tomáš Dorazil.