REPORTÁŽ Z ŠACHU 9 (23/24)

JAK SE DÁ PROREMIZOVAT K VÍTĚZSTVÍ

Už při rozpisu zápasů jsme si říkal, že toto je jedno z utkání, kde máme velkou šanci uspět. Výhře naproti jsme šli už od začátku, totiž od skládání sestavy. Zájem hráčů byl veliký, hned několika borcům jsem dokonce musel start kvůli přetlaku odmítnout. To se nestává často, ale každý kapitán raději řeší takto příjemné starosti. S tím kontrastovala soupiska našeho soupeře, neboť jim chyběl lídr pan Martišek a 7. desku nám dokonce nechali neobsazenou. Do karet nám ještě hrála elová převaha na každé šachovnici, ovšem taková role favorita bývá někdy ošidná.

Sestavy:
1. Pochylý Bronislav (1881) – Lička Vlastmil (1861)
2. Rösner Tomáš (1921) – Škaroupka Petr (1792)
3. Vrzal Tomáš (1717) – Šlégl Milan (1624)
4. Dorazil Tomáš (1666) – Polívka Miroslav (1442)
5. Hakl Jaroslav (1531) – Carbonai Gabriele (1288)
6. Režný František (1499) – Hála Pavel (1418)
7. Fiala Vojtěch (1467) – neobsazená šachovnice

Výkop patří Vojtovi
Přišel, pozdravil, zapnul hodiny a mohl zas jít. Kontumační výhra na 7. šachovnici určitě není důvod k oslavám, ale nám ostatním se aspoň bude dýchat lépe. Vedeme 1:0

Plichtění zahájil Tomáš Rösner
Nejprve se tedy vzorově zeptal svého kapitána, když nabídku remízy dostal. Náhodou jsem jeho pozici zrovna obhlížel a moc se mi za černého Toma tedy nezdála. Ale on to musel vědět a vidět jistě lépe. Nabídka je přijata a stav je 1,5:0,5.

Vyhrávám černými na 4. desce (Tomáš Dorazil)
Ze zahájení Jf3 může vyrůst na šachovnici leccos. Terminologicky tak silný nejsem, abych to uměl přesně pojmenovat, ale snažil jsem se postavit Nimcovičovu indickou a nakonec se z toho vyklubala zřejmě indická dámská. Pozice ve středu šachovnice byla značně nepřehledná a v kombinacích jsme se s panem Polívkou chvíli utápěli oba. Z výměn jsem však vyšel silnější, takže jsem odmítl dvě nabídky remízy a využil absence soupeřovy rošády. Pomohl mi pak navíc i nepřesným krytím napadeného pěšce a ještě před nevyhnutelným zhroucením pozice se mi vzdal. Vedeme tak 2,5:0.5.

Zápas má rychlý průběh, Franta na 6. se smírem
Františkovi jsem věřil, že body neztratí, ale bohužel okomentovat nic z jeho partie opět nemohu, neboť remíza přišla bezprostředně po mé výhře. Naše černé figurky určitě nezklamaly, plichty na dvojce a šestce, plus výhra na čtyřce – to je dobré vysvědčení. Vedeme 3:1 a vítězství máme na dosah.

Remízový závěr na zbylých deskách
Můj pohled na zbylé šachovnice bude nutně velmi stručný.
Jarda Hakl si konečně zahrál bílými a v roli favorita. Nejprve získal pěšce, aby pak pozici pokazil a dočasně ztratil kromě vráceného pika i kvalitu. Soupeř to však nezahrál nejpřesněji a v pozici, kterou jsem měl po zápasu možnost vidět, mohl jistě hrát na výhru. Nabídl však Jardovi remízu, a ta byla pochopitelně přijata. Máme mečbol, stav je 3,5:1,5.
Broněk Pochylý to na jedničce rozehrál se silným panem Ličkou podle mě skvěle. Sám to komentoval, že by to jistě šlo hrát na výhru, ale za dané situace znamenala remíza vítězství týmu, a to se počítá přednostně. Čtvrtý, rozhodující bod je na světě, vedeme 4:2.
Tomáš Vrzal vedl své bílé figury na 3. desce proti panu Šléglovi. Povrchním pohledem jsem jeho pozici hodnotil jako rovnovážnou. Utkání však bylo již rozhodnuto, a tudíž se i poslední soupeři rozhodli netrápit své mozky dlouhým přemýšlením. Remíza byla logickou tečkou za naším vyhraným zápasem.

Celkové skóre 4,5:2,5 pro domácí.

Děkuji všem zúčastněným hráčům, stejně tak i náhradníkům, kteří si zahrát nemohli. Gratuluji ke zisku bodů, dnes nikdo neprohrál! Za jistých okolností se prostě dá i proremizovat k výhře. V tabulce poskočíme dopředu a jupíí, poslední ani letos nebudeme! Další duel nás čeká v úterý 5. března v 17:30 v Bystrci.

Své čtenáře zdraví šachový kapitán Tomáš Dorazil.