REPORTÁŽ Z ŠACHU 5 (23/24)

MIZÉRIE ZA ŠACHOVNICÍ

Zápas v oslabených sestavách nenabídl žádnou šachovou parádu, byť přinesl alespoň první úspěšné body pro Vojtu Fialu a Michala Čapouna. Přísnější kritéria snesly po mém soudu pouze partie na 2. a 4. šachovnici. Když kapitán domácích četl naši sestavu, na tváři mu hrál úsměv. Ovšem ani ta jejich nebyla zrovna kompletní.

Sestavy:
1. Šípek Oldřich (1895) – Dorazil Tomáš (1666)
2. Strmeň René (0) – Režný František (1499)
3. Slezák Jiří (1753) – Gilg Jindřich (1363)
4. Továrek Antonín (1739) – Fiala Vojtěch (1467)
5. Mojžíš Prokop (1184) – Skoumal Radek (1262)
6. Stareček Václav (0) – Fiker Ivan (0)
7. Zavřel Daniel (1179) – Čapoun Michal (0)

1. šachovnice: Moje rychlá prohra

Když jedete na zápas s nechutí, unaveni lopotným skládáním sestavy, tak to nemůže jinak dopadnout. V podstatě jsem byl rád, že jsem to pohnojil už v zahájení, aspoň jsem se nemusel dlouho trápit. Schválně jsem to ale určitě neodevzdal, jen po velké chybě neměl už další boj proti zkušenému hráči smysl. Domácí bílý tak zaslouženě vyhrál.

2. šachovnice: František remizuje v solidní hře

Jak už jsem předeslal, tato partie snesla přísnější kritéria. Oba soupeři hráli aktivně, snažili se vynutit si tlak. Koncovka těžkých figur stála s oboustrannými šancemi. Po výměnách zbyly už jen bílá a černá věž a rovnovážný počet piků. Remíza jako vyšitá a Frantovi poděkování za půlku na druhé desce.

3. šachovnice: Jindra přehlédl vazbu

Jindra vydržel za šachovnicí podstatně déle než já. V klíčové situaci ale přehlédl vazbu a ztratil dámu. Místo taktické přestřelky, která se rýsovala, vznikl na šachovnici nerovný boj a černého snaha byla bohužel dopředu odsouzena k nezdaru.

4. šachovnice: Vojta sahal po výhře

Tato partie sice nabídla dramatickou zápletku, ta byla však pohříchu způsobena spíše oboustrannými nepřesnostmi. Pokud byl někdo blízko k výhře, byl to určitě náš bílý hráč. Vojta získal pěšce a v jakési „dámské žravé variantě“ se pokoušel utancovat soupeřovy figurky. Protihra černého však rozhodně nebyla bez hrozeb, bílý monarcha totiž trčel přišpendlen v nevýhodném postavení v rohu šachovnice. Dáno za remis v situaci, kdy už byl zápas rozhodnut a pozice byla nejasná. Vojtovi blahopřání k prvnímu letošnímu bodovému zisku, a to proti elově o dost silnějšímu hráči!

5. šachovnice: Chybná výměna zhatila plány

Radek černými nestál v průběhu partie vůbec špatně, a to ani po ztrátě pěšce. Bohužel, měnit figury bylo pro bránicí se stranu tentokrát nevýhodné. Z rovnovážné pozice se vyklubala jasná převaha mladého domácího hráče, který pak přesnou hrou nedal Radkovi příležitost k nějakému obratu. Výhra bílého.

6. šachovnice: Dámská koncovka body nepřinesla

Ivanovi jsem věřil, že by mohl uhrát nějaké body, průběh partie tomu i nasvědčoval. Chleba se lámal při přechodu do koncovky, kdy bílý nedobře dokončil výměnu. Po nepřesném dobrání jezdcem (měla to být dáma), ztratil výhodu klíčového sloupce. Následně mu černý v rovnovážné pozici zdvojil pěšce. V koncovce pak zbyly na šachovnici kromě piků pouze královny, a ta černá díky výhodnější pozici zřejmě přehrála tu bílou. Konec partie jsem bohužel neviděl, takže mohu posloužit pouze výsledkem a ten byl pro nás nepříznivý.

7. šachovnice: Jediná výhra pro Michala

Ale rodila se složitě. Jeho mladý soupeř měl totiž paradoxně víc herních zkušeností. V jedné situaci byl bílý už prakticky vyhraný, zahrál však zbrkle a kyvadlo se tak překlopilo na stranu černého. Bílý však minimalizoval škody a dotáhl partie do poměrně vyrovnané koncovky. Michal ji ovšem zahrál mnohem trpělivěji a výborně využil dvou chyb soupeře v obraně, přičemž ta druhá byla již fatální.

Gratulace Michalovi a můžeme bilancovat.

Obrázek je to ovšem neveselý, ale výsledek poměrně spravedlivě vyjadřuje průběh zápasu. Odevzdali jsme jej zřejmě předem, vybrali jsme si jakýsi time-out, a to i herní, což se týká například i mne samotného. Děkuji všem zúčastněným, že jsme mohli nastoupit kompletní a nedošlo k nedůstojné kontumaci.

Tento kalendářní rok sice moc dobře nekončí, ale v tom příštím budeme mít spoustu příležitostí to napravit. Možná hned v dalším utkání, které sehrajeme na naší půdě dne 11. 1. 2024 v 18 hodin proti Moravské Slavii E.

Pro rok 2023 se se svými čtenáři loučí šachový kapitán Tomáš Dorazil.
Hezké Vánoce!