REPORTÁŽ Z ŠACHU 2 (23/24)

2. kolo, 2. 11. 2023
DM Klášterského B – DM Klášterského A
1,5 : 5,5

DERBY S MALOU DUŠIČKOU

Když jsem se díval před skládáním sestavy na rozlosování a soupisky týmů, říkal jsem si, že letos máme to naše áčko nejen potrápit, ale třeba je připravit o nějaký ten zápasový bod. Nahrávala by nám kromě výhody domácího týmu i další okolnost, náš bratrský soupeř má sestavu poskládanou velmi nerovnoměrně, hráči středu jsou papírově silnější než ti před nimi. Muselo by se nám ovšem všechno sejít. V první řadě tedy naši elově nejlepší. Ze sestavy jsme byl nucen vynechat hned první tři, a to je oslabení více než citelné. Vzhledem k těmto okolnostem a také příznačnému datu utkání ve mně byla opravdu malá dušička. Potupný kanár se krčil někde v koutě naší staré sborovny, jen jen na nás vybafnout.

Sestavy:
1. Dorazil Tomáš (1666) – Řehák Lukáš (1963)
2. Hakl Jaroslav (1531) – Ribarič Martin (1502)
3. Režný František (1499) – Korytár Štefan (1266)
4. Gilg Jindřich (1363) – Kašpárek Ondřej (1813)
5. Fiala Vojtěch (1467) – Petlan Ivan (1943)
6. Skoumal Radek (1262) – Herec Jiří (1942)
7. Čapoun Michal (0) – Nezbeda Martin (0)

Musím se bohužel omezit jen na podrobnou reportáž pouze ze zápasů, které jsem měl možnost vidět. Vůbec tak nemůžu popsat prohry Jindry na 4., Vojty na 5. a Radka na 6. šachovnici. Pravdivé bude asi konstatování, že značný elový nepoměr (500 až 700 bodů!) se prostě projevil ve všech těchto duelech.

Na 7. šachovnici se vedl v souboji dvou hráčů bez ela zajímavý a vyrovnaný boj. V našich barvách debutující Michal, který hrál bílými, v něm bohužel nevyužil několik šancí a jeho obětní kombinace v závěru partie byla bohužel nekorektní, a tak se z vítězství radoval přece jen zkušenější Martin Nezbeda.

Zajímavá partie se odehrála i na 3. desce, kde Franta vedl tvrdou taktickou přestřelku se Štefanem Korytárem, který tak trochu „klame elem“, jeho 1266 bodů jistě neodpovídá realitě. Bohužel pro nás se nakonec radoval černý, který využil materiální převahu.

Měl jsem tu čest nastoupit na 1. šachovnici už poněkolikáté, ale ještě jsem tam nikdy nebodoval. Využil jsem však výhody, že jsem se mohl připravit na soupeře lépe než on na mne, a také samozřejmě výhody prvního tahu bílými figurami. Nachystal jsem si na Lukáše v ortodoxním zahájení méně známou vedlejší variantu a donutil jsem ho k 17 minutám usilovného přemýšlení nad pokračováním. Zvládl to nakonec přesně, tak jsem partii kormidloval podle dle plánu B do remízových vod. To se mi bohudíky podařilo a kanár tak byl odvrácen.

Na 2. šachovnici se hrálo nejdéle. Jarda už to má tak nějak v popisu práce. Jeho černé figury stály v průběhu partie spíš hůře, ale jeho soupeř chyboval, ztratil materiál, a tudíž se z výhry nakonec mohl radovat náš hráč. I když koncovka byla ještě trochu nervózní, zvládl  nakonec přivést soupeře do matové pasti. Gratulace Jardovi za výslednou jedničku!

Celková prohra se dala vzhledem k našemu velkému oslabení očekávat, její výška také asi přesně odráží situaci. Děkuji všem hráčům za účast a bojovné výkony, vážím si toho!

Příští duel sehrajeme ve čtvrtek 16. listopadu v 17:30 na půdě našeho soupeře ŠK 64 Brno. Nebude to lehké, ale věřím, že konečně nastoupíme v té nejsilnější sestavě! 

Své spoluhráče a čtenáře zdraví šachový kapitán Tomáš Dorazil.