REPORTÁŽ Z ŠACHU 7

6. kolo, 12. 1. 2023
DM Klášterského B – Bystrc Oilers

Ahoj spoluhráči,
zde je report z utkání  MP v šachu.

Zápas, který jsme prohráli předem

Martyrium, které jsme si prožil při skládání sestavy k tomuto utkání žádnému kapitánovi nepřeji. Nemá smysl rozepisovat zdůvodnění omluvenek, které se mi sypaly jedna za druhou. V kombinaci s nevírou, že tohoto soupeře můžeme alespoň potrápit, když už ne dolovat z něj body, se mohla stát ze zápasu nedůstojná fraška, což mě velmi mrzí. Dát dohromady 7 konkurence schopných šachistů bylo tentokrát nad mé síly. Ale to už chci nechat být, prostě se to (ne)sešlo. Musím však určitě poděkovat těm bojovníkům, kteří mě v tom nenechali.

Sestavy:

1. Dorazil – Sikora
2. Hakl – Řehůřek L.
3. Gilg – Kubát
4. Skoumal – Alexandr
5. Fiker – Janda
6. x – Ott
7. x – Glacner

Nastoupili jsme tedy v domácím utkání v pěti a proti zdrcující elové přesile soupeřů, kteří nasadili mj. první tři borce soupisky. Z výkopu je to hned 0:2 a já se popravdě řečeno třesu, aby nám tam ta nula nezůstala.

První dohrává Ivan na 5. desce, prohrává rychle, partii jsem neviděl, takže nepopíšu, jak. 0:3.

Druhý kapituluje Jindra na 3., tam můžu alespoň říct, že přišel o dámu, a to jak všichni šachisté vědí, bývá většinou konečná. 0:4 – je rozhodnuto.

Pak prohrávám na 1. já. Přiznám se, že jsem nastoupil s odhodláním poprat se o čestné body. Můj výkon byl ale mizerný, soupeř si mě namazal na chleba, přehrál mě v otevřené hře už v zahájení, což se mi v poslední době nestávalo. Nedá se nic dělat, je to 0:5.

Sotva podepíšu kapitulaci, prohrává na 4. i Radek S. Je to bohužel 0:6 a na jeho partii jsem nestačil ani mrknout.

Nejdéle se z nás drží na 2. Jarda za černé figury. Tady můžu aspoň trochu popsat pozici ve střední hře. Materiálně je to vyrovnané, bílý má aktivnější figury, černý slabinu v pěšáčkovi na e6. Takže stojí lépe, ale na brzkou výhru to rozhodně není. Sedí za deskami už sami. Pan Řehůřek se slituje a nabídne Jardovi remízu, což je za stavu 0:6 nabídka velkorysá. Je samozřejmě přijata.

Zápas tedy končí naší velkou porážkou 0,5:6,5.

Když to vezmu kolem a kolem, je to vlastně happy-end. Potupný kanár nám nezazpíval a všichni stihli možná i začátek prezidentské debaty na Nově. Jestli byla záživnější než náš předem odevzdaný duel, to si netroufám hodnotit.

Ve středu 25.1. v 18 hodin nás čeká 7. kolo na Univerzitě a já věřím v daleko lepší zápas.

Tomáš Dorazil, kapitán