REPORTÁŽ Z ŠACHU 2

2. kolo, 3. 11. 2022
DM Klášterského B – Vojenská akademie

Ahojte spoluhráči,
snažím se ovládnout emoce, netryskat gejzírem radosti a brát vše s náležitou pokorou. Ale napsat to musím. 

Vyhráli jsme 4:3!

A teď zpátky k zemi. Náš soupeř z Vojenské akademie nastoupil poněkud oslaben. Zda byly na vině objektivní příčiny nebo došlo  i k podcenění – to nevím. Ostatně, kdo by nás nepodcenil, že… My jsme měli papírově jednu z nejlepších sestav.

Ostatně, tady je to černé na bílém:

1. Pochylý (1861) – Žitný (1840)
2. Dorazil (1654) – Brauner (1710)
3. Vrzal (1706) – Beer (1855)
4. Hakl (1488) – Onuca (1778)
5. Režný (1513) – Herz (1761)
6. Gilg (1355) – Sabol (1557)
7. Fiala (1466) – Vrátníček (1616)

Kromě vyrovnané první desky, tedy stejně velká elová převaha soupeře. Favorité rozhodně nejsme. Ale….

Tentokrát mohu celkem dobře popsat vývoj pro nás tak úspěšného zápasu:

Díl první – Vyhrává na 6. černými Jindra! Moc mu tu výhru přeju, je to poctivý hráč a už si ji i proto zasloužil. Jak jí dosáhl, to detailně nevím, ale byla rychlá – po hodině a půl. Vedeme 1:0.

Díl druhý – Vyhrávám na 2. černými já. Abych pravdu řekl, vítězství je fajn, ale celkem mi spadlo do klína, v zahájení jsem neměl problém, a pak si soupeř lacino naběhl do dvojúderu a navíc ho mizerně kompenzoval. Získal jsem pika + kvalitu a zbytek partie jsem už jen hlídal převahu a měnil. Vedeme 2:0.

Díl třetí – Vojta Fiala boduje naplno! Sotva si s Jindrou stačíme vzájemně pogratulovat, končí i partie na 7. desce. Bílé figury jsou vítězné a ty patří nám! Stav je po dvou hodinách 3:0 pro nás.

Intermezzo – Prohlížím si rychle ostatní desky. Broněk na 1. i nová  hostující posila Tomáš Vrzal na 3. vedou o pika, Jarda na 4. stojí  lépe a Franta na 5. má sice o figuru méně, ale tvrdý matový útok… Musím se štípnout, jestli se mi to nezdá! Nezdá…

Jsou to šachy, stát se může všechno, říkám si. Můžeme stále vyhrát  i 7:0 ! Ale taky to ještě projet 3:4.

Díl čtvrtý – Zvrat? (Asi po 3,5 hodině) Tomáš Vrzal na 3. navýší vedení na 2 piky, stojí jasně na výhru, ale má málo času, což se mu stane osudným. V útoku chce vyměnit věž za dva koně, přehlédne však vazbu a partii prohrává. Mezitím se pan Herz dobře ubrání  bílému matovému útoku Franty Režného na 5. šachovnici a partie spěje do koncovky, kde má díky materiálu větší šanci černý. 

Broněk a Jarda drží drobnou převahu, zejména Jarda na 4. drží trumfy v rukou, Broněk je ve složité věžovce a prosadit pěšce navíc je fakt těžké, soupeř pan Žitný to hraje velmi přesně.

Díl pátý – Finále a happy end! Je téměř po 4 hodinách hry, hodiny zlověstně tikají, Franta na 5. sice ještě bojuje, ale je jasné, že z toho ani plichta nebude. Nastal čas na taktické nabídnutí remízek. Jarda ani Broňa to snad prohrát nemůžou, tak se dá nabídnout remis. Soupeř na 4. pan Onuca si je sice vědom, co to pro výsledek družstva znamená, ještě to zkouší, ale pak raději nabízí smír sám. Broněk jej hned následuje, čímž  konečně „proměňuje mečbol“, a tak už nám ani prohra na 5.desce celkové vítězství nemůže sebrat! 

Je to hotovo 4:3. V závěru to ještě byly nervíky, ale náš náskok z úvodu už soupeři nedostihli, byť klobouk dolů před jejich bojovností, bylo to nakonec o prsa! Nejtěsnějším rozdílem…

Děkuju všem, co mohli hrát. Těm, co bodovali – gratuluju, těm, kterým se nepodařilo – děkuju moc, už jen svou přítomností umožnili bodovat hráčům za nimi. Ta soutěž je týmová a my jsme jako tým hráli, proto si troufám tvrdit, že tato překvapivá výhra je zasloužená!

Příští zápas hrajeme až za 3 týdny, ve čtvrtek 24. 11. s Loko G – zase doma jako hosté. Snad se nám nepřestane dařit!

Tomáš Dorazil, kapitán