REPORTÁŽ Z ŠACHU 6 (23/24)

RYCHLÝ ZÁPAS, JASNÁ PROHRA

Po vánoční pauze jsme se znovu sešli za šachovnicemi v podobné sestavě, v jaké jsme hráli v předešlém kole v Jundrově. Jen uzdravený Jarda Hakl vyměnil Ivana Fikera. Náš soupeř na nás vyrukoval s téměř nejsilnější sestavou bez slabin. Nasadili svých prvních pět hráčů soupisky, které doplnil talentovaný Josef Příhoda a na poslední desce Libor Kepák, který (jen tak mimochodem) má větší rating, než naše jednička v utkání, což jsem byl pohříchu já sám. Z uvedených skutečností tedy jasně vyplývalo, kdo je papírovým favoritem zápasu.

Sestavy:
1. Dorazil Tomáš (1666) – Řehůřek Karel (1772)
2. Hakl Jaroslav (1531) – Zeman Arnošt (1655)
3. Režný František (1499) – Breindl Jaroslav (1726)
4. Gilg Jindřich (1363) – Turza Pavel (1744)
5. Fiala Vojtěch (1467) – Lapúník Michal (1647)
6. Skoumal Radek (1262) – Příhoda Josef (0)
7. Čapoun Michal (0) – Kepák Libor (1679)

Jako první dohrál své střetnutí Jindra Gilg na 4. desce. Jeho soupeř pan Turza ukončil partii mohutným zvoláním „Mat!“ Až mě z toho zabolelo někde v oblasti  středního ucha, protože jeho výkřik by do Brna dolehl zřejmě až někde z moravsko-slovenského pomezí, kde se nachází obec Turzovka.

Jako druhý jsem ukončil duel já (Tomáš Dorazil) na 1. desce. Byla to remíza. Nejprve jsem však obešel všechny šachovnice a s hrůzou zjistil, že až na Vojtu a Jardu, kteří stáli rovinu, ostatní dost prohrávají. Naše partie končila v mrtvé pozici, kde se opakovaly tahy a abych v ní s notnou dávkou rizika mohl pokračovat, muselo by v týmovém zápasu o něco jít. Můj soupeř, zkušený pan Karel Řehůřek byl s půlkou evidentně spokojen a nad mou nabídkou neváhal ani vteřinu. No, kanára nedostaneme, takže asi tak.

Vzápětí dohrál Radek Skoumal na 6. Ztrácel pěšce a pozici, potom ještě kvalitu a s tím už by zřejmě ani Navara nebo Carlsen nic nezmohli. Prohráváme po 100 minutách 0,5:2,5.

Ani 7. šachovnice nám tentokrát body nepřinesla. Michal Čapoun měl silného soupeře, ovšem partii pokazil hned v úvodu přehlédnutou vidličkou a další průběh připomínal spíše pověstnou hru kočky s myší. Michal se zcela korektně vzdal. Morenda má 3,5 bodu.

Vojta Fiala hrál svou partii vcelku dobře, jeho protivník měl malou slabinku v zapomenutém pěšci, Vojta zase v nepojízdném koníkovi. Útočné operace se logicky snažil rozvíjet spíše domácí bílý, ale jeho dáma pana Lapúnika nevylekala, vyhnal jí věží a stáhl se zpět do pevné obrany. Remíza byla zřejmě logická a spravedlivá. Utkání je tedy rozhodnuto, už po dvou hodinách prohráváme 1:4.

František Režný na trojce zkusil svou typickou agresivní hrou rozbít královské křídlo, ale jak sám po partii přiznal, domníval se, že oběť figury přinese daleko víc. Jeho tlak byl platonický a pan Breindl šikovně nahradil svou rozbouranou pěchotu těžkými figurami a jeho materiální převaha musela logicky vést k výhře. Také vedla, týmový zápas byl už prohraný a možná i proto se Franta raději vzdal. Stav je 1:5.

Nejdéle se za šachovnicí zdržel docela tradičně Jarda Hakl – hrál na 2. desce. S jeho soupeřem Arnoštem Zemanem mám negativní bilanci – dvakrát jsem černými prohrál, a proto jsem byl docela rád, že na mě tentokrát nevyšel. Jarda bojoval dobře, vyrovnaný duel se podle mého názoru rozhodl na A sloupci, kde  Jarda možná propásl minoritní útok. Byl to naopak bílý, jenž na áčku zaútočil, výměnou pěšců si černý rozhodně nepomohl a bylo vymalováno. Byť se hrálo ještě asi půl hodiny, o výsledku nebylo pochyb. Celkový rezultát 1:6.

Utkání tedy mělo rychlý spád, funkci arbitra zastal tentokrát nehrající kapitán hostů pan Hobza, kterému za to děkuji. Naše porážka byla vzhledem k sestavám očekávatelná, ale přece jen jsme mohli klást silnějšímu soupeři větší odpor. Dvě remízy bílými nás sice zachránily od potupného kanára, ale takové výsledky našeho týmu snad už patří spíše do minulosti.

Budoucnost je taková, že 23. 1. v 17 hodin zajíždíme na Vojenskou akademii. Tu jsme loni dokázali překvapivě porazit a já nepochybuji, že si naši soupeři brousí zuby na odvetu. Je jen na nás, jak se k utkání postavíme a jak zabojujeme o body.

Své čtenáře zdraví šachový kapitán Tomáš Dorazil.