REPORTÁŽ Z ŠACHU 8

7. kolo, 25. 1. 2023
Univerzita D – DM Klášterského B

Ahoj spoluhráči,
další report z utkání je tady.

Těžká bitva s favoritem – nejtěsnější prohra

Že už nejsme v Městském přeboru považováni za otloukánky, dala jasně najevo kapitánka soupeře paní Vaculíková svou nominací k utkání, za domácí nastoupilo hned šest ze sedmi hráčů základu soupisky! Univerzita hraje jako kompaktní tým, možná i proto se zaslouženě vyhřívá na třetí pozici průběžné tabulky. Naše sestava se rodila komplikovaně, byl jsem rád za kompletní obsazení šachovnic. Trn z paty mi vytrhla až obětavost hostů ze Znojma, tímto velmi děkuji Radkovi Skoumalovi a Heřmanovi Holzerovi, kteří až v úterý dostali mou pozvánku k zápasu, aby ve středu posílili naše řady.

Sestavy:

1. Zerdaloglu Vasilis (1836) – Pochylý Bronislav (1861)
2. Fuchs Petr (1818) – Dorazil Tomáš (1654)
3. Kožaný Jan (1862) – Hakl Jaroslav (1488)
4. Vaculíková Renáta (1802) – Gilg Jindřich (1355)
5. Dufek Martin (1704) – Holzer Heřman (1276)
6. László Iván (1554) – Skoumal Radek (1287)
7. Babák Pavel (1469) – Václavová Adéla (1192)

Pohled na elovou sílu soupeře určitě nevěští vyrovnaný souboj, jedině na 1. desce máme mini převahu, na 2. je to ztráta „jen“ 164 bodů, dále pak tří, čtyř, ba pětistovkové handicapy. Ale na to jsme skoro zvyklí a už nás to snad tolik neděsí. Konečně, elo je stále jen číslo.

Jako první dohrává Radek bílými na 6. Někde ve střední hře nechal soupeři pěšce a stál jednoznačně hůř a já jsem bohužel moment, kdy složil krále propásl. 1:0 pro Univerzitu.

Vzápětí srovnáváme stav. Adélce to na 7. šachovnici (jistě, i jinde…) sluší. Vyrovnaná bitva končí chybou bílého soupeře a Adéla tak proměňuje svůj první letošní start hned v celý bod! Hraje už za nás nějakou chvíli, nějakými remízkami přispěla, ale podobně jako Ivan Fiker letos poprvé poznává opojnou chuť vítězství. Velká gratulace! 1:1.

Jindra má na 4. desce bílé figury a těžký úkol. Renáta Vaculíková zastupuje ženský element na straně soupeře a je skvělá a zkušená hráčka. Divoká žravá přestřelka (oba hráli velmi ostře) končí v náš neprospěch a domácí se vrací do vedení 2:1.

5. deska připadla Heřmanovi, který má za sebou dobré zápasy i výsledky proti papírově silnějším hráčům. Potvrzuje to i tentokrát, jeho černá armáda se i přes později provedenou rošádu pěkně přeskupí a i když bílý nejprve nabízený smír odmítá, později je to on, kdo vyzývá černého k remíze. Ta je přijata, a tak na pomyslné tabuli svítí stav 2,5:1,5.

Teď k mojí partii (Tomáš). Po dvou nulách na jedničce, jsem se velmi rád vrátil na dvojku. Vytyčil jsem si základní strategii, hrát pevně a jistě. Můj soupeř mě však v zahájení zaskočil neznámou variantou, a byť mi počítač doma ukázal, co jsem měl hrát, já to za šachovnicí nenašel. A tak jsem jako bílý musel přejít do obrany. Naštěstí jsem ji zvládl dobře, protivníkův atak vyzněl do ztracena a výsledkem byla remíza, kterou jsem sám nabídl. Viděl jsem vyrovnanou pozici na trojce a vyhranou na jedničce, můj šachový nos věštil zápasovou plichtu. Je to tedy 3:2.

Broněk na 1. desce, pokud to mohu posoudit, zahrál brilantně. Soupeře doslova uvařil v hrnci taktických kombinací. Ten nevěděl, kam dříve skočit a co hasit. Zda matový útok, ztrátu materiálu, ztrátu dámy… Zasloužená výhra pro našeho lídra a je srovnáno 3:3.

Rozuzlení měl v rukách Jarda na 3. šachovnici. Když jsem hodnotil pozici jako vyrovnanou, unikl mé pozornosti volný bílý pěšec na a sloupci. A ten bohužel v materiálně jinak vyrovnané koncovce stejnobarevných střelců unikl i obraně černého. Pan Kožaný (soupeř Jardy) to zahrál hodně dobře. Aktivnější král volného pěšce v útoku podpořil a bylo vymalováno.

Celková prohra 4:3.

Nejtěsnější prohra možná mrzí více než ta jasná, za svůj výkon se však rozhodně nemusíme stydět. Samozřejmě, vždycky je co zlepšit a my k tomu budeme mít ještě jednu příležitost, a to ve čtvrtek 16. 2. doma proti Lokomotivě F. Podaří se nám zakončit tuto úspěšnou sezónu dalšími zápasovým body?

Tomáš Dorazil, kapitán